I mitten Botez Nicolae, med sin familj. Foto: Emmanuel Cimana/Sveriges Radio.

Inget härbärge till EU-migranter i Västerås

"Hemskt att sova flera personer i en trasig bil"
1:28 min

Nu är vinterkylan på gång - en fasa för hemlösa EU-migranter som tvingas sova utomhus i bilar. I en del kommuner finns härbärgen för den här gruppen, men inte i Västerås.

Tycker du att det borde finnas härbärgen för EU-migranterna? Kommentera gärna!

Vissa kommuner - exempelvis Linköping, Uppsala och Göteborg - erbjuder härbärge till hemlösa EU-migranter. I Stockholm kommer man att att fördubbla antalet härbärgesplatser för den här gruppen.

Men Västerås stad gör ingen satsning på att ge hemlösa EU-migranter tak över huvudet.

Botez Nicolae från Rumänien säger att det är svårt att sova i en trasig bil nu när det är kallt ute och att familjen skulle behöva ett litet rum att tillbringa nätterna i. Han tycker att livet i Sverige knappt har blivit bättre än i hemlandet.

Att EU-migranter sover i bilar på det här sättet är något som sker på flera håll i Västerås. Det kan P4 Västmanland konstatera vid en rundtur i staden en morgon.

På Erikslund ser vi en familj på fyra personer som ligger ihopkurad i en bil, bland dem en pojke i fyraårsåldern. Ett bråk utbryter, mannen i familjen beter sig aggressivt och verkar stressad och desperat och tar sedan sitt dragspel och går och sätter sig utanför en matbutik.

Botez Nicolae, som vi träffar på Stadsmissionen i city, säger att det också är extra jobbigt att bo så här eftersom alla i hans familj har problem med hälsan, bland annat med lungorna.

Han säger att de har svårt att få tillgång till vård och medicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".