En av dosorna som är uppsatta i Västerås centrum. Foto: Helena Lund/SR.

Aktivister försvårar övervakning

"Systemet blir verkningslöst"
1:38 min

Aktivister har planer på att sabotera ett system som registrerar hur människor rör sig i centrala Västerås.

Under året har ny teknik testats i Västerås. Ett företag har satt upp dosor som läser av signaler från mobiltelefoner. Syftet är att samla in statistik över hur människor rör sig i stadskärnan.

Systemet har fått en del kritik och idag är föreningen för digitala fri- och rättigheter i centrala Västerås city för att bland annat demonstrera en störsändare som de har planer på att sätta upp.

– Den skickar ut väldigt många signaler med olika id-nummer. Det gör att systemet i princip blir verkningslöst, säger aktivisten Anders Sundman.

Mätningarna utförs av företaget Bumbee labs i samarbete med Västerås Citysamverkan. Företaget har sagt att ingen behöver oroa sig eftersom de samlar in ”anonyma radiosignaler” som dessutom raderas.

Anders Sundman säger att det inte finns några "anonyma radiosignaler", alla signaler kan kopplas till en unik mobiltelefon, enligt honom. Han tycker även att den bristande insynen är ett problem.

– De har en maktposition och sitter på en infrastruktur för att övervaka väldigt många människor. Då krävs det att systemet har någon slags transparens för att man ska tro på det.

Inom kort ska Västerås citysamverkan besluta om försöket ska permanentas. Västerås stad har följt den här frågan.

– Det här är ju ny teknik och det vore väldigt positivt om till exempel Datainspektionen granskar det här. Men vår bedömning är att det här systemet är förenligt med lagstiftningen, Hans Näslund, är direktör på tekniska nämndens stab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".