Benjamin Kalinovic från Västerås, nybliven Europamästare i lätt mellanvikt. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio

Kalinovic: Just nu vill jag bara ha ett break

"Man blir ju som en femåring"
4:50 min

I lördags blev han Europamästare i proffsboxning - nu vill han ha en paus. Benjamin Kalinovic längtar tillbaka till sina rutiner.

Benjamin Kalinovic från Västerås vann i lördags sitt första mästarbälte, WPBF, när han på hemmagalan i Rocklunda vann EM-titeln mot fransmannen Haroche Horta.

– Jag visste precis vad jag gjorde. Jag hade hundraprocentig koll på matchen, jag var tät i garden och låg hela tiden steget före, säger Benjamin Kalinovic när han gästar P¤ Västmanland på måndag morgon.

Hur nervöst var det innan du skulle upp i ringen?

– Jag var inte så jättenervös för jag kände att jag hade koll på alla känslor och jag försökte att inte tänka på att det är hemmaplan och att alla står där. Man går in i sig själv jättemycket och jag var därinne, liksom. Jag är lite slowstarter. De första två ronderna, fine, men sedan hade jag 100 procent koll på killen.

Hur kändes det när du utropades till segrare?

– Helt fantastiskt. Allt slit man lagt ner, all träning, allt som skett innan. Man blir ju som en femåring hemma, kan knappt värma maten själv. Min fru har verkligen funnits där och hjälpt mig jättejättemycket. Så det var bara skönt att det var över. Äntligen kan jag slappna av och gå tillbaka till mina rutiner.

Till vardags är Benjamin boxningstränare, och segern i lördags var häftig, också för ungdomarnas skull.

-– Jag har ju jobbat på Vallby fritidsgård och på Kristiansborgsskolan. De går ju igenom känslor och allt innan fight, för de vill ju att deras ledare ska vinna, så det är mycket för dem också. De tyckte också att det var jätteskönt att det är över.

Nu har du ett VM-bälte. Vad blir nästa steg?

– Det finns massa bälten som man är sugen på. Till exempel bältet Michaela vann i helgen, WBC, det tyngsta du kan vinna inom boxning. Det är självklart att man vill ha det.

– Men just nu vill jag bara ha ett break. Jag vill inte hålla på och ta på mig träningsdojjor och linda händer utan nu vill jag bara vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".