Mats Widelund, rektor Västerås kulturskola
Mats Widelund, rektor Västerås kulturskola. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Kulturskolorna utvecklar sitt samarbete

"Det finns så mycket kompetens"
1:19 min

För att fördjupa samarbetet mellan länets Musik- och kulturskolor kommer en utvecklingsledare att anställas som ska se till att samverkan ökar.

– Det samarbetet har pågått ganska länge. Det vi har gjort är gemensamma studiedagar och fortbildningar. Vi har också gett ungdomarna möjlighet att spela i ungdomssymfoniorkester och det har varit ett antal möten mellan olika orkestrar, ensamblar och körer, säger Mats Widelund, rektor på Västerås kulturskola.

Samarbetet mellan länets musik- och kulturskolor i Västmanland har funnits under flera år. När de fick ett stort EU-bidrag till fortbildning fördes skolorna samman ännu mer. Mats Widelund tycker att det är viktigt att det finns ett bra samarbete.

-- Det finns så mycket kompetens i kultur- och musikskolorna och när vi pratar ihop oss och träffas och tar del av varandras kunskaper så stärker det hela organisationen. Sedan kan de mindre kommunerna ha svårt att låta sin elever att spela i en stor orkester men tillsammans kan vi skapa de här orkestrarna och körerna för eleverna.

Nu ska det rekryteras en utvecklingsledare som en del i arbetet att bygga vidare på det samarbete som finns.

– Arbetsuppgifterna blir att samordna mycket av det här. Det kan vara till exempel fortbildningar och läger, säger Mats Widelund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".