1 av 2
Ronald Henriksson. Foto: Emmanuel Cimana/Sveriges Radio.
2 av 2
Staffan Jansson, kommunalråd i Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio

Stadsmissionen oroas över EU-migranters boendesituation

"Inte värdigt Sverige"
1:41 min

Västerås stad vill ge grundläggande humanitär hjälp till hemlösa EU-medborgare, men inte husrum. Just boendesituationen oroar Västerås Stadsmission.

– Man bor i bilar eller i tält. Det går inte. Det är inte värdigt Sverige. Kommunens ansvar är ändå ganska stort. När människor vistas i kommunen så är man ändå en skyldig att måna om att människor har någon form av omsorg, att man har tak över huvudet, att man inte svälter ihjäl och fryser ihjäl, säger Ronald Henriksson, biträdande direktor på Stadsmissionen i Västerås.

En kartläggning gjord av Stadsmissionen för Individ-och familjenämnden i Västerås, och som presenterades i våras, visar att antalet hemlösa EU-migranter i Västerås har blivit dubbelt så många det senaste året.

I samarbete med Västerås stad kommer nu Stadsmissionen att öppna ett separat hjälpcenter för gruppen, något som redan finns i flera andra svenska städer.

På flera håll, i bland annat Linköping och Göteborg,  erbjuder man också enkelt boende till EU-migranter. Men i Västerås vill kommunen inte ta på sig det ansvaret.

– Romer som är här på turistvisa och inte är skrivna i Västerås, kan vi bara hjälpa vid akuta situationer. Om man blir akut sjuk så har landstinget en skyldighet att hjälpa EU-medborgare. Men vi känner att vi inte kan sträcka oss längre, om vi inte har riktlinjer från regeringen eller från EU om hur vi ska förhålla oss, säger kommunalrådet i Västerås, Staffan Jansson, som tidigare ansvarat för frågorna kring den här gruppen de senaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".