Arkivfoto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.

Humanitär hjälp men inget härbärge till EU-migranter

"Vi har inte något lagstadgat ansvar"
1:23 min

Västerås stad anser sig inte ha något ansvar för att ordna härbärge för hemlösa EU-migranter. Kommunen vill däremot samarbeta med olika organisationer.

Vintern närmar sig och EU-migranter utan bostad oroar sig för att behöva bo i bilar eller kanske tält i kylan.

Flera kommuner i Sverige ordnar härbärgen för hemlösa EU-migranter, men i Västerås finns inga sådana planer. Ann-Louise Molin Östling, socialdemokratisk ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås, förklarar varför:

– Vi har ju inte något lagstadgat ansvar för de här människorna, utan det här är ju EU-emigranter, och inom EU har man ju rätt att förflytta sig mellan länder obegränsat. Det tillkommer inte kommunen att ha det ansvaret.

Däremot öppnar Västerås stad för att ta ett humanitärt ansvar, då i samarbete med olika organisationer.

– Det vi gör nu är att vi har en tjänsteman som jobbar med att ta kontakt med flera organisationer inom civilsamhället för att se om vi tillsammans kan skapa någonting, säger hon.

Enligt Ann-Louise Molin Östling skulle det kunna handla om att ordna någonstans där EU-migranterna kan träffas, och till exempel duscha och tvätta kläder.

Men några sovplatser kommer kommunen alltså inte ordna?

– Vi kommer inte att öppna ett härbärge för den här gruppen, nej det kommer vi inte att göra, säger Ann-Louise Molin Östling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".