Förödelse efter skogsbranden. Foto: Länsstyrelsen
1 av 2
Förödelse efter skogsbranden. Foto: Länsstyrelsen
Anitha Barrsäter. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Anitha Barrsäter Svartådalens Bygdecenter Västerfärnebo. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Beredskap i Västerfärnebo att möta besökare efter skogsbranden

Anitha Barrsäter: Ökad besöksnäring
2:11 min

Svartådalens bygdecenter ska utveckla sin verksamhet med fokus på den stora skogsbranden.

Det är vid årsskiftet som Svartådalens bygdecenter tar över cafét och servicen som Apoteks- och Postombud i Västerfärnebo. Att servicen blir kvar på orten är viktigt ur flera aspekter, säger Anitha Barrsäter som jobbar med utvecklingsfrågor på orten.

– Vi vet ju att det är en ökad besöksnäring på ingående. Det vet vi genom att vi har haft kontakt med andra drabbade områden av liknande karaktär och vad som har hänt där och hur man har jobbat.

-- Dels vet vi ju att det kommer att bli ett extremt tryck på forskning i bygden. Formas har fått in 50 ansökningar på forskningsobjekt i bygden och utav dem är 25-30 beviljade. Det i sig kommer att dra med sig en hel del ökad besöksnäring, säger Anitha Barrsäter till P4 Västmanland.

Bygdecenters verksamhet flyttar också in i Café Valvets lokaler, där servicen finns idag.

Verksamheten ska drivas med en heltids- och en halvtidsanställd och även om det återstår lite att lösa när det gäller själva finanseringen så är det framtiden som bygdecenter har i fokus, säger Anitha Barrsäter:

– Vi kan inte titta tillbaka och tänka "Hur var det?" Vi måste tänka framåt och se hur kan vi göra nu och vad kan vi göra av det som finns nu.

– Det är ju det vi jobbar på och där är ekopark och naturreservat en del i det. Vi kan också skildra branden och brandförloppet och ge människor information som de inte har fått via massmedias försorg, säger Anitha Barrsäter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".