Råtta tittar fram i stenparti / Foto: Fredrik Sandberg

Utbildning krävs för att använda råttgift

"Man kan säkra huset med nät"
0:59 min

Sedan i somras får inte privatpersoner köpa råttgift, det krävs att man har en särskild utbildning. I stället får man använda andra metoder.

Lantbrukare som tänker lägga ut råttgift på egen hand måste gå en specialanpassad utbildning. Det blir en av konsekvenserna när Kemikalieinspektionen fasar ut råttgifter och omprövar tidigare godkända medel.

– Många av bekämpningsmedlen är väldigt giftiga, och placeras de ut på felaktigt sätt och utan nödvändig sakkunskap riskerar det att förgifta till exempel rovfåglar som äter råttorna, säger Helena Casabona, enhetschef vid Kemikalieinspektionen.

Bakom de ökade kraven ligger en EU-rekommendation till medlemsländerna att ställa höga krav på att bekämpningen ska göras säkrare för att skydda människor och miljö.

Därför fasas nu råttgifter, som allmänheten tidigare kunnat använda, ut. I fortsättningen får endast yrkesmässiga användare hantera medel mot råttor.

– Användandet blir kopplat till vissa kunskaper. Den kan man skaffa genom att gå de utbildningar som Socialstyrelsen genomför. Det handlar bland annat om hur ämnena fungerar och hur de ska hanteras, säger Helena Casabona till TT.

Enligt Toni Liebl, skadedjurstekniker på Anticimex, får man nu använda andra metoder som till exempel att förebygga.

– Man får se till att inte lägga ut fågelfrön som kan hamna på marken, man kan kontrollera sin kompost och att man har ett riktigt galler i den så att råttorna inte kan ta sig upp underifrån. Man kan också säkra huset med nät, säger Toni Liebl.

Kommer man någonsin att vinna kampen mot råttorna?

– Nej, de ingår ju i det ekologiska systemet och de har alltid funnits och där människor är finns det också råttor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".