Västeråsaren Rocco Milovanovic, en av de utseeda till 'Årets fotbollsföräldrar' på Fotbollsgalan 2014. Foto: fotbollsforaldrar.se
Västeråsaren Rocco Milovanovic hedrades på Fotbollsgalan 2014. Foto: fotbollsforaldrar.se

Västeråsaren Rocco Milovanovic är årets fotbollsförälder

Rocco: Det är min passion
4:03 min

Av 1600 nominerade, 110 från Västerås, var Rocco Milovanovic den enda västmanlänningen som togs ut i drömelvan som presenterades på en förgala till Fotbollsgalan 2014.

Fotbollsföräldrar är ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet och SJ, med syfte att hylla de tiotusentals eldsjälar vars ideella engagemang gör ungdomsfotbollen möjlig.

Rocco Milovanovic var med och grundade FC Europe Juniors för 25 år sedan och har sedan 1988 varit både lagledare, ordförande, tränare osv. Det finns ingen tvekan om Roccos passion.

– Jag skulle aldrig göra det om jag inte tycker att det är roligt. Det är verkligen roligt som jag gör och jag njuter av detta, det är min passion, annars skulle jag inte göra det. Och jag kommer att fortsätta göra det, säger Rocco Milovanovic.

En "fotbollsförälder" är någon – en tränare, ledare eller förälder – som är en förebild och som ställer upp för sitt lag eller sin klubb på olika sätt. De elva fotbollsföräldrarna som juryn plockat fram representerar den bredd och det engagemang som finns inom fotbolls-Sverige idag.

– Vi har deras hårda arbete att tacka för så mycket. Eldsjälar på föreningar och klubbar är en förutsättning för att fotbolls-Sverige ska kunna blomstra, från gräsrötterna och uppåt. Juryarbetet har varit tufft, man vill hylla varenda en, men de elva vi valt ut förtjänar definitivt att uppmärksammas för sina insatser, säger Tommy Söderberg, före detta förbundskapten för Svenska landslaget i fotboll som satt med i juryn för priset. 

Här är juryns dröm-elva:
Johan Erixon, Luleå SK, Luleå
Glenn Gradin, Kramfors-Alliansen, Kramfors
Lisa Hjälm, Gnesta FF, Gnesta
Carina Jerlov, HBIF, Kungsbacka
Tawgar Mashir, Lärje-Angereds IF, Göteborg
Rocco Milovanovic, FC Europe Juniors, Västerås
Susanne Olesen, Viggbyholms IK FF, Stockholm
Mia Pettersson, Idre-Särna SK, Idre
Morgan Wass, Kisa BK, Kisa
Tom Wegerup, Vessingebro BK/GOIF Ginsten, Falkenberg
Leo Bernava, Södertälje SK, Södertälje

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".