Svea hovrätt dömde mannen till 14 års fängelse. Foto: Jenny Pettersson

Oskyldigt dömd västeråsare kräver rekordhögt skadestånd

En 66-årig man från Västerås som suttit i fängelse i nästan tio år dömd för att ha våldtagit sin dotter, men som sedan friades, begär nu ett rekordstort skadestånd. Han kräver staten på 19 miljoner kronor.

I en ansökan till Justitiekanslern begär mannen sammanlagt 19 miljoner kronor i ersättning av staten: 15 miljoner för lidande och resterande belopp för inkomstförlust och pensionsförlust.

Det var år 2002 som mannen dömdes av Västmanlands tingsrätt till tio års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha våldtagit sin dotter under tortyrliknade former. Svea hovrätt skärpte sedan straffet till 14 år.

Men västeråsaren beviljades resning och frikändes i april i år. Han är den person i Sverige som har suttit fängslad längst tid efter en felaktig dom.

Joy Rahman är den person som hittills fått det högsta skadeståndet i Sverige efter att ha blivit oskyldigt dömd. Han fick drygt 10 miljoner kronor efter att ha suttit i fängelse i åtta år för mord.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".