Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lena Johansson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Landstingsrådet Lena Johansson (S). Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

30 miljoner ska få sjuksköterskor att stanna

"Har man vidareutbildat sig ska man belönas"
1:21 min

Med en extra lönesatsning på 30 miljoner kronor vill Landstinget Västmanland nu stoppa flykten av sjuksköterskor.

Bakgrunden är bland annat att operationskliniken vid Västerås sjukhus förlorar 13 specialistsjuksköterskor vid årsskiftet. De flesta slutar på grund av missnöje med lönen.

Men med extra pengar till högre löner och en mer långsiktig satsning ska sjuksköterskorna stanna, tror landstingsrådet Lena Johansson (S):

– Ja, vi har ju gjort den här satsningen nu på 30 miljoner, som är en personalpolitisk pott. Med den vill vi åstadkomma skillnader mellan löner.

– Har man utvecklat sig och vidareutbildat sig så ska man belönas, säger Lena Johansson till P4 Västmanland.

Med 30 miljoner kronor, som ska ge högre lön till anställda med erfarenhet och kompetens, vill de rödgröna i Landstinget Västmanland alltså stoppa personalflykten.

Idag saknas ett 40-tal sjuksköterskor och ett 50-tal vårdplatser är stängda sedan en lång tid tillbaka. Operationer har också ställts in på grund av sjuksköterskebristen.

På kort tid har nu landstinget gått in med totalt 48 miljoner i särskilda lönesatsningar för just sjuksköterskor.

För att landstinget inte ska halka efter andra landsting som ger anställda mer betalt, så kommer fokus nu vara på lön och arbetsmiljö, enligt landstingsrådet Lena Johansson, som har ansvar för frågor som rör personalpolitik inom Landstinget Västmanland.

– Ja, det är det vi håller på och tittar på i den här översynen och en del i det är de här 30 miljonerna, säger Lena Johansson till P4 Västmanland.

Lena Johansson säger att arbetet med löneöversynen ska ske i samverkan med de fackliga organisationerna. Är det så att det kommer att krävas mer pengar för att inte halka efter andra landsting eller vårdgivare så kan mer pengar skjutas till, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".