Janí Stjernström. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Janí Stjernström avdelningsordförande Vårdförbundet i Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Lönesatsning förvånar men gläder Vårdförbundet

"Naturligtvis ser jag positivt på det här"
1:01 min

Landstinget skjuter till 30 miljoner för att höja löner och försöka stoppa sjuksköterskeflykten. Vårdförbundets Janí Stjernström är överraskad men ser positivt på satsningen.

– Ja, jag fick ju se pressreleasen igår så det blev en överraskning. Vi har inte fått återkoppling, men när jag läser igenom det här så verkar det som att det är mycket pengar till våra grupper. Så naturligtvis ser jag positivt på att man har tagit det här steget, säger Janí Stjernström som är vårdförbundets ordförande i Västmanland.

Vilka vill ni ska få del av de här pengarna?

– Framför allt ser jag att våra grupper som är biomedicinska analytiker, barnmorskor, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor, vi är grundstommen i sjukvården. Där kommer de här pengarna väl till pass för det är många som försvinner från landstinget just nu.

Räcker det med 30 miljoner?

– Rent spontant ser jag det som en grundplåt för att gå vidare i en lönepolitik där man väldigt tydligt har en vilja att förändra den här låga nivån som våra grupper har, säger Janí Stjernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".