Akutmottagningen i Västerås.
Akutmottagningen i Västerås. Foto: Helena Lund

Unga söker akutvård i onödan

"Man kanske inte vill ta ledigt från jobbet"
3:02 min

Unga patienter som inte är särskilt sjuka dyker upp på akuten och kräver att få vård.  Det måste bli ett stopp på det här, tycker många inom sjukvården.

I går skrev VLT att allt fler patienter kommer till akuten med lätta åkommor. Det handlar ofta om unga personer som bara dyker upp och kräver att få vård NU, fast de inte är särskilt sjuka.

– Det här är ett nationellt problem. Det är inte så att de söker utan att vara sjuka, men de kanske söker på fel vårdnivå. De vill ha hjälp här och nu. Man kanske inte vill ta ledigt från jobbet, och har varit i kontakt med sin familjeläkare men inte är nöjd, säger Birgitta Rasmussen, enhetschef på akuten på Västerås sjukhus.

Det förekommer också att personer ljuger om symptom för att få en ambulans och, tror man, få en gräddfil in i akutvården. Men det hjälper inte.

– Vi har ju ett prioriteringssystem. Sjukast går först, så är det, säger Birgitta Rasmussen.

En majoritet av de svenska landstingen har som mål att patienter inte ska behöva vänta mer än fyra timmar på akuten. Något som är svårt att leva upp till.

Vad gör ni för att folk som inte har på akuten att göra inte ska komma dit?

– Har vi en annan vårdnivå att visa till gör vi det, den tid på dygnet som det finns familjeläkare. Vi ska komma ihåg astt där finns det akuta tider att få,  säger Birgitta Rasmussen.

– Nu ser vi fram emot att den här primärvårdsakuten öppnar, som ska vara öppen sju dagar i veckan, 365 dagar om året, från tidig morgon till sen kväll, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".