Pappaledig
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Papporna i Skinnskatteberg tar ut minst pappaledighet i länet

"Ekonomiska frågor spelar in"
1:24 min

Skinnskattebergs pappor är sämst i länet att ta ut föräldraledighet och ligger även i botten när de gäller hela riket, det visar siffror från en ranking TCO gjort.

– Dels är det många väldigt unga mammor som varken har utbildning eller arbete. Då är det många gånger mannen i förhållandet som jobbar. Då blir en ekonomisk fråga, säger Annika Lundholm, barnmorska på vårdcentralen i Skinnskatteberg.

Papporna i Fagersta är bäst i länet med att ta ut föräldraledighet. Fagersta kommun ligger på 61:a plats i landet på TCO:s ranking över hur stor procent av föräldraledigheten som tas ut av papporna. I Fagersta, som är den enda kommunen i länet som ligger på topp 100, är siffran 26,1%.

I Skinnskattbergs kommun är siffran endast 18,5%, sjätte sämst i Sverige. En siffra som barnmorskan Annika Lundholm inte är särskilt förvånad över.

Hon säger att intresset att vara hemma finns hos papporna men att den sociala situationen inte alltid tillåter det. Men hon tror också att det på en liten ort finns många pappor som är småföretage som reglerar sin arbetstid så att de kan vara hemma med sina barn. Men det är inga siffror som syns i TCO:s statistik.

– Det är väldigt många som vill vara hemma med sina barn men jag tror att det är många ekonomiska frågor som spelar in, säger Annika Lundholm.

Samtliga kommuner i Västmanland
(placering, kommun, andel i %)
61. Fagersta, 26,1%
116. Västerås, 24,3%
121. Surahammar, 24,2%
179. Kungsör, 23,0%
198. Sala, 22,7%
203. Arboga, 22,5%
206. Norberg, 22,5%
236. Köping, 21,7%
244. Hallstahammar, 21,1%
284. Skinnskatteberg, 18,5%
Källa: Tjänstemännens Centralorganisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".