Arbetsförmedlingen. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Svårt för unga att få jobb

"Det fanns typ ingenting"
1:37 min

Ungdomsarbetslösheten i Västmanland har minskat något men är fortfarande högre än i landet som helhet. På arbetsförmedlingen träffar vi 20-årige Jimmy Stenberg som sökt jobb i ungefär ett år.

I gruppen ungdomar mellan 18 och 24 år var det i oktober 18,8 procent arbetslösa i Västmanland, jämfört med 15 procent i landet som helhet. Jimmy Stenberg har jobb på nattklubb, men det är bara på helger och inget han klarar sig helt på. Han söker mest butiks- och handelsjobb, och har gått lärlingsutbildning.

– Det finns ändå mycket jobb ute, men det mesta kräver erfarenhet eller utbildning, så det är ju lite svårt utan det. Men någon gång ska det gå, säger han.

Antonett Gaquit är också 20 år. Hon pluggar på högskolan, men har sökt extrajobb länge och till slut fått inom hemtjänsten.

– Jag var arbetslös ett tag, det var jättejobbigt att få ett jobb, det fanns typ ingenting. Så när jag väl fick ett jobb så var det via någon som jag kände, det var inte genom arbetsförmedlingen. Det är svårt att få jobb som ungdom, det är jättesvårt, säger Antonett Gaquit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".