Anders Hedström - polisen / Foto: Helena Lund / SR
Anders Hedström - polisen / Foto: Helena Lund / SR

Få brott av livsstilskriminella leder till åtal

"Väldigt få vårdinsatser"
1:37 min

För snart tre år sedan startade polisen en satsning på livsstilskriminella. Men i bland annat Västmanland har satsningen haft väldigt liten effekt det senaste året.

Gruppen livsstilskriminella är en relativt liten grupp, men de står för över hälften av alla begångna brott, främst handlar det om stölder.

Fram tills i oktober i år finns totalt bara två domar mot livsstilskriminella i Västmanland, varav ingen fängelsedom.

– Det är klart att man skulle ha kunnat få fler domar och att man skulle ha kunnat gå till rätten med flera av de här personerna. Men jag ser också att vi har väldigt få vårdinsatser och där kan man väl tycka att samhället i övrigt - kommunen - skulle ha kunnat få någon av dem till vård. Det är ju det som har den stora brottsförebyggande effekten. Att de får vård för sitt missbruk av narkotika, säger Anders Hedström som arbetar med brottsförebyggande verksamhet på polisen i Västmanland.

Han var också med och sjösatte satsningen. 

I en sammanställning över utfallet av polisens satsning på livsstilskriminella kan man utläsa att i till exempel Hallands län har totalt 113 månaders fängelse dömts ut för personer ur den här gruppen fram till oktober i år. Men i Västmanlands län har ingen fått fängelse och bara två brott har lett till åtal.

Men enligt Anders Hedström pågår det sannolikt utredningar mot flera av de 14 så kallade fokuspersonerna i länet och som ofta begår brott som drograttfylla, olika stölder och olovlig körning och som kan komma att resultera i åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".