Oklippta gravar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 2
Oklippta jordgravar på kyrkogården i Norberg-Karbenning församling. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Oklippta gravar Norberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Oklippta gravar i Norberg där församlingen införde en avgift 1 januari 2014 för att klippa gräset på graven. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Biskopen ryter till om gräsklippning på gravar

Svenska kyrkan ska fortsätta att klippa gräset på gravar och inte ta betalt för det, skriver biskop Thomas Söderberg i en debattartikel i Kyrkans tidning.

P4 Västmanland har tidigare berättat att Norberg-Karbenning församling tar ut en avgift för gräsklippning och att även pastoratet i Sala vill göra det.

De församlingar som har börjat ta betalt för att klippa gräs på gravarna hänvisar till Begravningslagen och att statens utsedda begravningsombud kräver det.

Men Thomas Söderberg, biskop i Västerås stift, tycker att det är "en fullständigt orimlig tolkning" av Begravningslagen.

Han avslutar artikeln i Kyrkans tidning så här:

"Ett mått på ett samhälles civilisation är vårt sätt att ta hand om våra döda och deras viloplatser. Därför ska vi med generositet fortsätta att vårda våra kyrkogårdar."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".