Författaren, krönikören och journalisten Patrik Lundberg. Foto: Anna Wahlgren
Författaren, krönikören och journalisten Patrik Lundberg. Foto: Anna Wahlgren

Orädd författare möter Norberg

"Försöker skriva berättelsen om Sverige, inte berättelsen om mig"
3:05 min

Journalisten och kritikerrosade författaren Patrik Lundberg besökte idag Norberg där han pratade om respekt, bemötande och hur vi ska göra för att samhället ska bli lite öppnare.

I januari 2013 kom Patrik Lundberg ut med sin självbiografiska bok Gul utanpå, en bok om utanförskap och hur det är att växa upp som svensk med asiatiskt utseende. I september 2014 kom nya boken, romanen Onanisterna.

– Det är inte så mycket onani i boken utan det är mer så att en onanist för mig  är en människa som inte riktigt kan se utanför sin egen krets utan bara umgås med människor som är som en själv. Så är säkert de flesta svenskar idag och så även jag. Och då blir det lite farligt, då blir det en polarisering i samhället om man skaffar sig sin världsbild utifrån bara sina bästa kompisar . Jag har skrivit den här boken för att skildra det här, att man kan vara så i en småstad men också i en storstad.

Patrik är inte bara författare, han är även en vass kolumnist som går igång på orättvisor. I början av 2011 blev Patrik Lundberg både hyllad men också kritiserad för sin krönika i Helsingborgs Dagblad som handlade om att det i Sverige verkar vara socialt accepterat att skämta om asiater, men inga andra folkgrupper. 

Som exempel i krönikan nämde han livsmedelskoncernen Fazers godis Kina (tidigare kallade Kinapuffar), vars förpackning tidigare pryddes av en tecknad gul, leende kines med rishatt och sneda ögon, något som Patrik Lundberg ansåg vara en rasistisk karikatyr av en asiat.

Denna krönika blev starten för en diskussion om huruvida godispåsen var rasistisk eller inte, och Fazer meddelade senare samma år att man tagit till sig av kritiken och ändrat utseende på påsarna.

– Jag klarar inte av när det finns såna uppenbara orättvisor som är så enkla att ändra, till exempel att kvinnor tjänar mindre än män för lika arbete trots att ingen vill att vi ska ha det så. Det är de här strukturerna som jag vill hjälpa till att förändra. Alla behöver inte ha det exakt lika bra men att alla ska få samma möjligheter i alla fall.

Du jobbar idag på Aftonbladet där du i stort sett sprider din livssyn genom återkommande krönikor, är det ett tungt ansvar att axla?

– Det är ju ett stort ansvar eftersom väldigt många som tar till sig tidningen varje dag och för att inte tappa verklighetskontakten försöker jag göra saker hela tiden tex åka runt i Sverige och träffa olika människor och få olika intryck.

– Även prata med folk som inte är som jag eller tycker som jag. Så jag försöker skriva berättelsen om Sverige, inte berättelsen om mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".