Polisman och en polisbil / Foto: Jessica Gow TT
Polisman och en polisbil / Foto: Jessica Gow TT

Polisen förklarar dåliga siffror med statistikmiss

"Vi har en redovisningsmiss"
5:39 min

Polisen i Västmanland är dålig på att få tag på så kallade livsstilskriminella, i alla fall om man jämför med andra län. I Halland har man dömt sådana här brottslingar till 113 månader i fängelse, i Västmanland 0.

Det var för snart tre år sedan startade polisen en satsning på livsstilskriminella. De skulle ha extra koll på ett antal personer som försörjer sig genom brott. De valde ut 14 så kallade fokuspersoner som är ansvariga för en stor del av den Västmanländska brottsligheten. Men i bland annat Västmanland har satsningen haft väldigt liten effekt det senaste året.

– Vi har valt att ha ett mindre antal fokuspersoner jämfört med andra län. Det avspeglar sig givetvis på resultatet, säger Patrik Skörwald på Polisen. 

Han tror också att en del av förklaringen kan handla om att allt inte redovisas ordentligt. Till exempel säger han att den här satsningen har lett till att fokuspersonerna har hamnat i fängelse trots att statistiken säger motsatsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".