Kontoutdrag från patient. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio Västmanland.
På kontoutdraget som en patient visar för P4 Västmanland framgår det att hon varit på bröstenheten. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio Västmanland.

Känsliga patientuppgifter hamnar hos banken

"Dessvärre hade vi missat att aktualisera frågan"
1:49 min

Känsliga uppgifter om patienter hamnar fortfarande på patienternas kontoutdrag, trots att Landstinget Västmanland skulle ha åtgärdat det här för länge sedan.

På kontoutdraget, som bankens personal kan se, finns uppgifter om vilken avdelning patienten har besökt. Moderaten Johan Widén tog upp frågan i landstingsfullmäktige redan i juni 2012, men fortfarande är problemet inte löst.

På ett bankkontoutdrag från slutet av oktober i år, som en kvinna visar för P4 Västmanland, står det inte bara att hon betalat till Landstinget Västmanland, utan att det är till bröstenheten pengarna gått.

Ytterligare en patient som P4 Västmanland pratat med har råkat ut för samma sak, fast på andra avdelningar, senast för bara några veckor sedan.

För ett år sedan kritiserade Datainspektionen Karolinska sjukhuset för att känsliga uppgifter om exempelvis vilken avdelning en patient besökt hamnade hos banken.

Enligt Datainspektionen strider det mot personuppgiftslagen.

Redan i juni 2012 frågade alltså Moderaternas Johan Widén i landstingsfullmäktige om det går att få bort uppgifterna om vilken avdelning patienten besökt från kontoutdraget, så att det bara står "landstinget" istället.

– Jag reagerade själv när jag hade besökt en mottagning på att det stod vilken mottagning jag hade varit på, säger Moderaternas Johan Widén och fortsätter:

–  När jag tog upp det då så sade Denise Norström (Socialdemokratiskt landstingsråd) att det där var väl något som skulle gå att åtgärda ganska enkelt och hon påpekade att det var ganska bra gjort att jag hade påpekat det hela och jag fick en ganska god respons, kändes det som, från hennes sida.

– Men sedan när jag påpekade igen, över ett år senare, att det inte hade hänt någonting så beklagade väl hon det och sedan har det ju fortfarande inte hänt något sedan dess, säger Johan Widén.

Socialdemokraternas landstingsråd Denise Norström så alltså redan 2012 att frågan skulle lösas, men hon erkänner nu att frågan glömdes bort.

Det var inte förrän Johan Widén tog upp frågan igen över ett år senare, i september 2013, som tjänstemännen på landstinget fick i uppdrag att lösa det här.

– Dessvärre hade vi missat att aktualisera frågan men efter det andra tillfället så aktualiserade vi frågan till tjänstemännen att utreda och se till att det här kan åtgärdas, säger Denise Norström.

Hur ser du på det, att ni missade att ta tag i den här frågan?

– Ja, det är naturligtvis beklagligt att vi gjorde det, säger Denise Norström till P4 Västmanland.

Denise Norström vet inte varför det inte hänt något det senaste året, sedan tjänstemännen fick uppdraget att lösa problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".