Anna-Klara Sjölund, rektor för Kompetenscenter i Köping.
Anna-Klara Sjölund, rektor för Kompetenscenter i Köping.

Snabbkurs i svenska ska få ut läkare i sjukvården

"Jag kände att vi måste göra något"
2:46 min

Tre terminer svenska räcker för att nyanlända läkare och sjuksköterskor ska kunna få jobb. Köping blir en av få kommuner att erbjuda utbildning i sfa-medicin.

Gång på gång hör vi hur nyanlända akademiker med utomeuropeisk bakgrund har svårt att få jobb. Läkare och ingenjörer från till exempel Syrien och Irak, som inte kommer ut i det svenska arbetslivet för att de inte får tillräckliga, anpassade språkkunskaper.

Vid årsskiftet blir Köping en av få kommuner i landet att starta en utbildning i sfa-medicin. En språkutbildning för sjukvårdspersonal som ersätter den traditionella sfi-utbildningen och är anpassad för att de snabbt ska kunna få yrkeslegitimation. Man kommer att ta in runt 20 personer första gången, och sedan planerasnya intag senare under året.

– Jag och mina kollegor på vuxenutbildningarna i länet har pratat i flera år om att vi ser att vi har medicinskt utbildade personer som det tar för lång tid för att få jobb. De hinner tappa sin kompetens och blir så frustrerade. Nu när vågen från Syrien kom kände jag att vi måste göra någonting, säger Anna-Klara Sjölund, rektor för Kompetenscenter i Köping.

Kompetenscenter har tidigare försökt skicka personer till Stockholm där det finns en sfa-utbildning, men de kurserna har varit fulla. När kursen startar i januari tror Anna-Klara Sjölund att de kommer att få till ett nära samarbete med sjukvården under tiden som läkarna och sjuksköterskorna utbildar sig, tex genom auskultationer.

– Jag har pratat med sjukhuschefen i Köping som har lovat att bistå, och vi tittar på lokaler på lasarettet för just den här gruppen, säger hon.

Tre terminer ska räcka för att ge läkarna och sjuksköterskorna tillräckliga kunskaper i svenska och i hur det svenska sjukdomssystemet fungerar; lagstiftning, behandlingar, sjukvårdskultur. Sedan får de göra kunskapsprov hos Socialstyrelsen för att få legitimation.

– Förhoppningsvis gör vi dem redo på ganska kort tid. Det här är personer som är vana vid studier i hög takt. Det största kravet är att de ska kunna ganska oklanderlig svenska. Ända upp på gymnasienivå måste de ha klarat sina svenskkunskaper. Sedan ska de göra kunskapsproven där de bevisar sina yrkeskunskaper, och naturligtvis skicka in papper på sina yrkeskunskaper till Socialstyrelsen, säger Anna-Klara Sjölund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".