Eva von Heideken. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 2
Eva von Heideken som har mark för ekoproduktion. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Jenny Lundgren. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Jenny Lundgren fågeluppfödare och slakteriägare. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

KRAV-bonde tveksam till ekokyckling

"Mjölkkorna är ingen guldgruva"
2:22 min

Landstinget Västmanlands Kostenhet vill ha ekologisk kyckling. Trots ökad efterfrågan från marknaden så tvekar lantbrukaren Eva von Heideken av ekonomiska skäl att börja med ekologisk fågeluppfödning.

Landstinget Västmanland vill ha mer ekologisk mat och uppmanar uppfödare att börja med ekologisk fågeluppfödning. Idag är det en väldigt liten andel kyckling som är ekologiskt producerad i Sverige enligt Jordbruksverket.

I det lokala fågelslakteriet i Västerås, så finns det stora möjligheter att ta emot och slakta mer kyckling än vad man slaktar idag, men uppfödare saknas, säger slakteriets ägare Jenny Lundgren.

- Det måste till ju till att det finns fler som vill satsa på ekologisk kycklingproduktion. Då menar jag uppfödare i första hand. Det skulle inte vara några konstigheter att lägga in och slakta mer fågel i det redan befintliga slakteriet. Men det är uppfödare som behövs, säger Jenny Lundgren till P4 Västmanland.

Jenny Lundgren som föder upp och slaktar lokalt producerad kyckling, söker fler uppfödare och hon hoppas nu att Eva von Heideken, som bor utanför Eskilstuna och som redan är KRAV-godkänd mjölkproducent, ska utöka sin verksamhet och även börja med fågeluppfödning.

Men trots att Eva von Heideken länge funderat på att börja med ekologisk fågeluppfödning så är hon tveksam.

– Just nu kan inte jag se att kalkylerna är tillräckligt bra. Mjölkkorna är ingen guldgruva. De flesta bönder är helt beroende av att ha någon part i familjen som drar in pengar. Vi sitter och subventionerar svensk mat hela tiden. Det finns väldigt få som kan leva på bara lantbruk, säger Eva von Heideken.

Det är den billiga maten och all import som oroar Eva von Heideken och som gör att hon i dagsläget inte vågar satsa på ytterligare livsmedelsproduktion.

– Vi vill ha närproducerat och vi vill ha ekologiskt, men vi måste då lära oss att bra mat kostar. Som det är nu så importerar vi mat som är producerad på ett sätt som inte skulle vara tillåtet i Sverige. Vi vill inte sänka våra djurskyddskrav, säger Eva von Heideken som även är ordförande för ekologiska lantbrukare i Sörmland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".