Kontoutdrag från patient. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio Västmanland.
Kontoutdrag från patient. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio Västmanland.

Landstinget: Känsliga uppgifter på kontoutdrag snart borta

"Banken har hittat felet"
1:17 min

Enligt landstinget finns nu en lösning så att känsliga uppgifter om patienter inte hamnar på deras kontoutdrag när de betalar sin patientavgift. Det ska gälla från måndag.

Känsliga uppgifter om vilken avdelningen en patient har besökt har fortsatt att hamna på kontoutdragen när patienten betalar sin patientavgift, trots att det skulle ha stoppats för länge sedan.

Jan Hallberg, som är verksamhetschef på enheten för juridik och säkerhet vid Landstinget Västmanland, säger att det snart ska vara fixat:

– Banken säger att de under förmiddagen har hittat felet och att de nu har jobbat för fullt med att göra de rättningar som ska behövas. Från och med måndag morgon ska systemen vara "up to date" igen, och texten som ska stå på kontoutdragen ska enbart vara "Landstinget Västmanland".

Men vet du vad som har varit felet? Varför det har stått för mycket?

– Det är det vi inte vet. Jag vill förstås ha en rapport från banken om vad det är som inte har fungerat. Men den har de lovat att återkomma med i nästa vecka, säger Jan Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".