Flygbild över röktäckt gård efter skogsbranden i Västmanland. Foto: Andreas Irebring/Sveriges Radio.
Röktäckt gård efter skogsbranden. Foto: Andreas Irebring/Sveriges Radio.

Brandrök från skogsbranden kan ha påverkat hälsan

"Bildas ju hälsofarliga ämnen"
3:44 min

Nu vill forskare vid arbets- och miljömedicinska kliniken på Universitetsjukhuset i Örebro undersöka hur röken från den stora skogsbranden påverkat hälsan, berättar Håkan Löfstedt läkare och forskare.

Arbets- och miljömedicinska kliniken på Universitetsjukhuset i Örebro finns till för forskning i regionen där Landstinget Västmanland ingår. Skogsbranden är intressant för forskarna på enheten, säger Håkan Löfstedt.

– I de här brandhärjade områdena så bildas ju hälsofarliga ämnen, partiklar och förbränningsprodukter. Det vi skulle vilja undersöka är hur det påverkar de som bor och arbetar i området, boende och röjningsarbetare och jämföra med en grupp som bor utanför brandområdet, säger Håkan Löfstedt till P4 Västmanland.

Vad skulle det kunna vara som ni hittar, vad har de fått för hälsoeffekter av det här?

– Det vi vill titta på det är om vi kan mäta förhöjda halter av förbränningsprodukter som man då ska ha exponerats för när man har vistats i området och även ta blodprov för att se om man ser tecken till inflammation som kan vara en följd av att man andats in partiklar.

Vad kan det i så fall ge för besvär?

– Man har på senare år kunnat koppla inflammatoriska besvär till hjärt- och kärlsjukdomar, men även luftvägsbesvär, säger Håkan Löfstedt.

Om Arbets- och miljömedicin får de medel man ansökt om kommer forskningen att pågå under ett antal år och det kan även bli tal om en längre uppföljning, säger Håkan Löfstedt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".