Eva von Heideken. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Eva von Heideken KRAV-bonde. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

KRAV-bonde hoppas på regeringens ekosatsning

"Måste kunna anställa folk"
2:40 min

Det måste bli lönsamt att producera livsmedel. Det tycker KRAV-bonden Eva von Heideken, som inte vågar satsa på ekokyckling. Hon hoppas nu på regeringens satsning på ekologisk produktion.  

Eva von Heideken är en av de bönder som bland annat Landstinget Västmanland uppmanat att satsa på ekologisk uppfödning och det för att landstingets kostenhet ska kunna få ekologisk kyckling. Men Eva von Heideken som länge velat satsa på ekokyckling tvekar.

– Vi måste få långsiktiga och mycket bättre villkor. Vi måste kunna anställa folk. Vi måste kunna tjäna pengar vi också om det ska bli långsiktigt och hållbart om vi ska våga satsa, säger Eva von Heideken.

Men tror du inte ändå på en lönsamhet, med tanke på att det är en försvinnande liten andel av dagens fågeluppfödning som är ekologisk och KRAV-godkänd?

– Jo jag hoppas och tror. Men här skulle jag vilja höra Sven-Erik Bucht (Socialdemokrat och landsbygdsminister) för vi sitter i politikernas klor. Det har ju förts en medveten politik om att vi ska importera mat och nu är vi där.

– Bönderna kanske har slutat att klaga, men vi har blivit uppgivna istället. Vi ger upp helt enkelt. Vi måste få positiva och långsiktiga signaler så att vi vågar och kanske anställa folk också, säger Eva von Heideken KRAV-bonde med ett 60-tal mjölkkor och som nu hoppas på landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och regeringens livsmedelsstrategi.

Där regeringen gett signaler om att man vill öka den ekologiska produktionen och skapa fler jobb på landsbygden. Nästa år kommer det arbetet att pågå, har den rödgröna regeringen utlovat.

Med bättre villkor skulle fler kunna anställas säger Jenny Lundgren som äger ett lokalt fågelslakteri i Västerås och som skulle kunna slakta fler dagar i veckan. Idag har slakteriet bara en slaktdag i veckan.

– Vi är ju sex stycken anställda idag, men vi skulle med lätthet behöva sex stycken till och skulle vi till exempel ta fem slaktdagar i veckan, ja då kanske vi pratar om 25-30 personer som måste jobba på slakteriet, säger Jenny Lundgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".