Vårdpersonal i korridor på Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Därför ökar nattjobb risken för bröstcancer

Professorn: Melatoninet minskar
5:03 min

Många års nattarbete hör enligt en ny svensk studie på Karolinska Institutet samman med en högre bröstcancerrisk. Nattarbetaren Ulla Björkström är en av dem som tycker det är oroande.

Ulla Björkström i Västerås har jobbat natt sedan 1980. Hennes egen företagsläkare hade aldrig träffat någon patient som jobbat natt i lika många år. Ulla var på mammografi nyligen och fick beskedet att hon är frisk. Men hennes äldre syster, som jobbat treskift i decennier, hade inte samma tur.

– Hon är opererad för bröstcancer, säger Ulla.

– Inte är det väl värt att sätta sin hälsa på spel, men samtidigt: vem ska jobba natt när man jobbar inom vården? säger hon.

Professor Torbjörn Åkerstedt är sömnforskaren som varit med och tagit fram de nya forskningsresultat som tyder på att nattjobb ökar risken för bröstcancer med 75 procent.

– Det viktigaste är kanske att inte hålla på med nattarbete för länge. Ju längre man håller på, desto mer ökar risken, säger han.

– Det har att göra med melatoninet, som fungerar väldigt bra som fri radikal-jägare eller cancerjägare. Men får man ljus på sig på natten så kommer melatoninet att minska i nivåer.

Det verkar alltså vara bristen på mörker under natten som är orsaken till den skadliga hormonrubbningen.

– Om man vänder på dygnet så kommer kroppens biologiska klocka och alla "underklockor" att komma ur fas. De försöker anpassa sig till den nya soltiden och det ger en viss desynkronisering. Det här är kopplat till en viss ökning av cancerrisken hos råtta. Man kan anta att det är ungefär likadant hos människa, men det kan man egentligen inte säga, säger Torbjörn Åkerstedt.

Den aktuella forskningen har inte visat samma samband för kvinnor som "bara" lider av sömnlöshet.

-- Nej. Där vet vi egentligen ingenting riktigt än. Vi håller själva på att undersöka den saken, men där får vi vänta litegrann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".