Katarina Adler framför sin bortgångne makes bild. Foto:Terje Lund/Sveriges Radio
Katarina Adler framför sin bortgångne makes bild. Foto:Terje Lund/Sveriges Radio

Martin Adlers bilder ställs ut

"Det var jobbigt de första åren"
4:56 min

För åtta år sedan mördades fotografen och journalisten Martin Adler från Västerås av en okänd gärningsman i Somalias huvudstad Mogadishu. Nu visas bilder på Västerås Konstmuseum.

Han ville som journalist bevaka de platser som ingen annan västjournalist tordes åka till. Han ville öppna världens ögon för orättvisor och lidande.

Nu har Västerås Konstmuseum sammanställt en rad av hans bilder filmer och texter i en utställning som har vernissage till helgen.

Martin Adlers änka Katarina har hjälpt till med utställningen.

– Jag fick frågan för ett och halvt år sen om jag ville vara med och låna ut hans bilder till en utställning.

Katarina Adler har under en lång tid haft funderingar låta Martins bilder vara med på en utställning men det är först nu som hon tycker tiden var mogen.

Hon berättar också att några av de sista bilderna Martin fotade bara dagar innan och i samband med mordet har hon haft liggandes i en påse hemma. Hon har nämligen inte klarat av att lämna bilderna för framkallning förrän nu innan den här utställningen på Konstmuseet.

– Det är klart man var skrämd över att man inte visste vad man skulle se på bilderna.

I samband med utställning släpper hon också en bok med Martins bilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".