Lars-Göran Uddholm - Räddningsledare vid skogsbranden / Foto: Michael Gawell / SR
1 av 3
Lars-Göran Uddholm - Räddningsledare vid skogsbranden / Foto: Michael Gawell / SR
Reine Ullén - skadades vid skogsbranden / Foto: Michael Gawell / SR
2 av 3
Reine Ullén - skadades vid skogsbranden / Foto: Michael Gawell / SR
Åsa Eriksson - kommunalråd i Norberg / Foto: Michael Gawell / SR
3 av 3
Åsa Eriksson - kommunalråd i Norberg / Foto: Michael Gawell / SR

Ceremoni hyllade insatser under skogsbranden

"Ingen myndighet hade klarat det här själv"
5:17 min

I går kväll samlades flera hundra personer i Västerås till en ceremoni där mångas insatser under sommarens skogsbrand i Västmanland uppmärksammades.

Aros Congress Center fylldes av personer som på olika sätt var involverade i räddningsarbetet.

Kvällen inleddes med att Reine Ullén, som brännskadades svårt efter att ha fastnat i den brinnande skogen, talade i ett bildspel där han hedrade sin kollega som omkom.

Reine Ullén överlevde efter att ha fått hjälp av tre brandmän som gjorde en heroisk insats. Han tycker att det är bra att man samlades på det här sättet för att tänka tillbaka på det som hänt:

– Jag tycker det är positivt, att uppmärksamma alla människor som ställt upp och hjälpt till under katastrofen. Man har fått lite ansikten på folk och det är trevligt, säger han.

Hur har det varit för dig från den där händelsen fram till i dag?

– De första fyra veckorna minns jag inget av, då låg jag mest på operation. Sedan har det varit ett ständigt arbete med rehabilitering.

Har den här händelsen förändrat dig som människa?

– Jo, det har den. Jag var ju så nära döden man kan vara, och bara en sådan sak som att få se sitt hem och sin familj igen var ju en upplevelse. Man omvärderar livet, säger Reine. Livet är kort och man måste ta tag i saker här och nu och inte skjuta upp det till senare.

På plats i går kväll fanns också representanter från de fyra drabbade kommunerna, bland andra Norbergs kommunaråd Åsa Eriksson.

Det är viktigt att visa uppskattning och att samverkan var det som till slut fick stopp på branden, menar hon:

– Jag tror att vi är många som är överens om att ingen myndighet någonsin hade klarat det här själv, utan vi var beroende av samverkan och väldigt mycket stöd och hjälp från allmänheten och frivilliga. Och det är för dem den här kvällen är till, tycker jag, säger Åsa Eriksson till P4 Västmanland.

En person som snabbt hamnade i centrum under de veckor branden härjade är räddningsledaren Lars-Göran Uddholm. Han tackade alla inblandade i det tal han höll.

– Det här är en fantastisk kväll och roligt också att så många haft möjlighet att komma hit. Jag tror att det är väldigt viktigt som en del i insatsen att man får känna den här uppskattningen och att få möjlighet att träffa alla som har varit del av insatsen, precis som jag har varit, säger Lars-Göran Uddholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".