Marie-Louise Markos, lärare i svenska och engelska på Nybyggeskolan.
1 av 2
Marie-Louise Markos, lärare i svenska och engelska på Nybyggeskolan. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio.
Genta Bytyqi och Philip Södergran går i sjunde och nionde klass på Nybyggeskolan.
2 av 2
Genta Bytyqi och Philip Södergran skolkar inte själva, men Genta säger att hon har vänner som faktiskt blivit avskräckta från skolk. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio.

Mejl och sms till föräldrarna avskräcker skolkare

"En del har blivit skraja"
2:37 min

När de kommunala grundskolorna i Västerås införde kommunikationsplattformen Vklass fick man samtidigt chansen att automatiskt rapportera skolk till föräldrarna.

Förr satt lärarna med klasslistor och bockade av eleverna som var på plats i klassrummet. Om föräldrarna skulle få kännedom om skolk krävdes det en dialog. Numera är systemet för att hålla koll på barnens när- och frånvaro i den kommunala grundskolan i Västerås automatiserat.

Det betyder att varje gång ett barn har ogiltig frånvaro så rapporteras det i form av ett mejl eller sms hem till vårdnadshavarna. Mejl i grundläget, eller sms om man inte lagt in sin e-mejladress i systemet.

Högstadieläraren Marie-Louise Markos på Nybyggeskolan verkar nöjd med den avskräckande effekten.

– De flesta föräldrar vill veta så snabbt som möjligt om deras barn har varit i skolan eller inte. 

Genta Bytyqi och Philip Södergran skolkar inte själva, men har uppfattningen att mejlen och sms:en hem till vårdnadshavarna spelar roll.

– Ja, faktiskt, det är en del av mina kompisar som har blivit skraja, säger Genta, som dock inte tror att skolkrapporterna avskräcker alla: 

– Annars är det som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".