Burhöns. Foto:TT
Foto: Marit Hommedal/TT.

Säkerhetsnivå kring fågelinfluensa höjs

"De blir lite sura när de inte får komma ut"
0:59 min

Jordbruksverket höjer skyddsnivån mot fågelinfluensa i Sverige. Höjningen innebär att fåglar inom jordbruket ska hållas inomhus.

Fågelinfluensan är en allvarig djursjukdom som drabbar fåglar. Beslutet omfattar all hållning av fjäderfä i hela landet.

– Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Det kan inte uteslutas att den nu aktuella fågelinfluensan sprids med vilda fåglar, varför risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu måste betraktas som förhöjd, säger Katharina Gielen på Jordbruksverket.

Bakgrunden till beslutet att höja skyddsnivån i förebyggande syfte är de fall av fågelinfluensa som förekommit i Tyskland, Holland och Storbritannien. Smittkällan är fortfarande okänd.

Aktuella utredningar pekar på att spridning skett via vilda fåglar, även om smitta med det aktuella viruset hos vilda fåglar ännu inte konstaterats inom EU.

Det finns inga tecken på att denna typ av fågelinfluensavirus kan smitta till människa.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".