Josefin Axefall. Foto: Martin Vare
1 av 2
Josefin Axefall idag. Foto: Martin Vare
Josefin Axefall före hon gick ner i vikt. Foto: Privat
2 av 2
Josefin Axefall före hon gick ner i vikt. Foto: Privat

Josefin bantade bort halva sin vikt

Väldigt små portioner väldigt ofta
9:37 min

Josefin Axefall i Sala lyckades gå ner från 106 till 53 kg och har nu utsetts till Årets Viktväktare. Och hon lyckades med det trots att hon är rullstolsburen sen 14 år tillbaka.

År 2000 ramlade Josefin av sin häst och bröt ryggen. Trots läkarnas sa att hon aldrig mer skulle kunna gå lyckades hon ställa sig upp och gå korta sträckor efter några några månader.

- Med en enorm envishet och del tur att inte alla nerver i ryggen var av. Och en jädra vilja.

När hon gick från en aktivt liv till stillasittande i rullstol skenade vikten i höjden. 2007 vägde hon 106 kg och hon bestämde sig för att gå ner i vikt. Men det blev en paus i viktminskningen när hon blev gravid. Dessutom kom ett hård motgång 2011 när hon bröt ryggen ytterligare en gång i samband med en operation.

- Det var första gången under dessa år jag ställde frågan varför?

Josefin lyckades gå ner i vikt genom att minska ner portinsstorlekarna och undvika det mest onyttiga som godis och läsk. Men istället för att förbjuda det helt så äter hon mindre av det mest onyttiga

- Om jag förbjuder något får jag ett begär efter det och så äter jag bara det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".