VSK fotboll
VSK skapade en del chanser men det räckte inte till när serieledarna IK Frej vann. Foto: Anna Ökvist/Sveriges Radio.

Fotbollförbundets skiljenämnd kan avgöra klubbars skulder

Fotbollförbundets jurist om klubbars skulder
3:02 min

VSK Fotboll har svårt att betala sina skulder och är skyldig andra klubbar pengar. Klubbar som inte får betalt kan vända sig till Svenska fotbollförbundets skiljenämnd, säger Anders Hübinett förbundsjurist.

P4 Västmanland har tidigare berättat om VSK Fotboll och deras ekonomiska problem och att andra föreningar har svårt att få pengar av VSK. Ingen av de mindre klubbarna som VSK är skyldig pengar vill uttala sig offentligt, och det har de berättat för P4 Västmanland. Ett sätt att få betalt är att vända sig till Svenska fotbollförbundet och deras skiljenämnd.

– Det är inte förbundet som agerar men det finns ett särskilt reglemente för skiljenämnden. Det kan kosta mer än det smakar att gå till skiljenämnden. Men vi vill naturligvis att klubbar ska göra rätt för sig på frivillig basis, säger Anders Hübinette till P4 Västmanland.

Anders Hübinette säger också att klubbar kan vända sig till fotbollens disciplinnämnd och klubben kan då bland annat får transferförbud till dess att de har gjort rätt för sig. Transferförbud innebär att klubben inte får registrera nya spelare.

Daniel Stattin professor i civilrätt vid Uppsala universitet säger att det inte är förvånande att föreningar har tvister med andra föreningar och att det kan vara svårt att driva ärenden vidare.

Lojalitet och oerfarna styrelser kan vara några skäl till varför det blir som det blir, säger Daniel Stattin till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".