Migrationsverket har nyanställt över 1 000

1:25 min

När flyktingströmmarna till Sverige växer så ökar också trycket på Migrationsverket, som de senaste två åren utökat personalstyrkan med över 1 000 anställda. 

Nelda Morosini Oelze är teamledare på Migrationsverkets enhet i Västerås där antalet asylsökande fördubblats jämfört med förra året. Trycket är hårt, säger hon.

– Det är en tuff arbetssituation, en stor arbetsbelastning. Vi har ett konstant flöde av arbete hela tiden. Och här gäller det att ta hand om varandra så att man orkar med, och göra prioriteringar i det vi har att arbeta med, säger Nelda Morosini Oelze.

Redan förra året utökade Migrationsverket personalstyrkan med över 400 anställda. Flyktingströmmen i år växa till uppemot 80 000 personer och hittills i år har Migrationsverket anställt ytterligare 600 personer. Verkets sammanlagda personalstyrka är nu uppe i drygt 5 200 personer.

– Det är ett ökat tryck i hela landet. Alla enheter inom Migrationsverket är hårt ansatta. Man rekryterar och det är också en stor utbildningsinsats som måste göras, säger Nelda Morosini Oelze, på Migrationsverkets enhet i Västerås som har hand om asylsökande i Västmanland.

Förra året kom omkring 1 200 asylsökande till Västmanland. I år väntas dubbelt så många, nästan 2 500. Därför utökar Migrationsverket personalstyrkan i Västerås med en tredjedel. Nio personer nyanställs Kanske fler.

– Vi får se om det räcker. Vi får börja där, säger Nelda Morosini Öelze, teamledare på Migrationsverket i Västerås.

Eftersom det nästa år väntas komma ännu fler asylsökande, uppemot 100 000 personer, så räknar Migrationsverket med att växa ännu mer, både i Västerås och övriga landet.

Besked om hur mycket, kommer när budgetförhandlingarna blir klara i början av december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista