Hammarskolan i Surahammar. Foto: Hans Andersson/SR Västmanland

Politiker ser över idrottsprofil på Hammarskolan

"På profilen lär vi oss mer saker"
0:59 min

Några elever på Hammarskolan i Surahammar protesterar mot att de styrande politikerna funderar på att slopa idrottsprofilen på skolan för att spara 200 000 kronor. Men det finns inget beslut på att lägga ned profilen.

Josefin Andersson och Natalie Vidén går i sjuan och vill ha profilen kvar:

– Det är ju viktigt att röra på sig på fritiden och sedan är det ju roligt om man får spela exempelvis fotboll mer än bara på fritiden, liksom i skolan, säger Natalie.

– Jag tycker samma sak. Eftersom jag spelar fotboll så tycker jag det är ganska bra att vi har det på fritiden också, säger Josefin.

Vad vore det värsta om den skulle försvinna?

– På profilen lär vi oss mer saker, vi lär oss mer teknik och passningar.

Socialdemokraten Kennet Hedlund är ordförande i barn- och bildningsnämnden. Han säger att idrottsprofilen inte uppnått målen, men att något beslut om nedläggning inte är taget:

– När man tog beslut om idrottsprofilen var det skrivet att det skulle öka intagningen till föreningslivet i kommunen, men då har det växt fram att man måste vara delaktig i en av idrotterna redan innan man går in i profileringen, säger han.

Ni har alltså inte fått någon nyrekrytering till idrottsföreningarna?

– Nej, precis. Profileringen ligger med i budgeten som ett förslag till nedskärning, men den kommer inte att läggas ned från årsskiftet, den ska ses över, säger Kennet Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".