Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allvarliga brister i brandskydd på asylboende

Uppdaterat onsdag 19 november 2014 kl 16.25
Publicerat onsdag 19 november 2014 kl 14.24
Brandman: "Bland det värre jag sett"
(1:39 min)
Migrationsverkets anläggning Norrbygården i Fagersta. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 2
Migrationsverkets anläggning Norrbygården i Fagersta. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Eman Shahoud och Eyad Aweani bor på Norrbygården i Fagersta.
2 av 2
Eman Shahoud och Eyad Aweani bor på Norrbygården i Fagersta. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Asylboendet Norrbygården i Fagersta med flera hundra flyktingar måste vidta omfattande åtgärder vad gäller brandsäkerheten - annars kan boendet tvingas stänga stänga inom ett par veckor.

Då räddningstjänsten gjorde en tillsyn på anläggningen i slutet av oktober upptäcktes flera allvarliga brister. I protokollet från tillsynen skriver man att de är av en sådan art att de boende utsätts för en mycket stor risk att komma till allvarlig skada eller förolyckas vid en brand.

Bland annat saknas en brandskyddsbeskrivning för byggnaderna och personalen har inte fått någon praktiskt utbildning i brandskydd. Inga intyg finns på att eldragningarna i byggnaden har setts över årligen, och många brandcellsdörrar står uppställda eller stänger inte ordentligt.

På flera håll fungerar inte de upplysta nödutrymningsskyltarna eller saknas helt och brandlarmet i några av husen är inte heller funktionsdugligt.

– Det mest allvarliga bristerna var att dörrar inte gick att stänga, de var uppställda med stenar och självstängare var bortrivna. Det är av allvarlig art, säger brandmannen Roger Boberg var den som inspekterade byggnaderna.

Nu måste företaget Kulthammar som driver Norrbygården på uppdrag av Migrationsverket se till att bristerna åtgärdas senast till den andra december, annars träder ett nyttjandeförbud i kraft och boendet får inte längre användas.

– Jag är lättad, det är inga stora grejer. Jag trodde att det skulle vara värre saker om man hör hur det lät på inspektionen. Visst är det allvarligt men det är inga större saker att åtgärda, säger Sten Boström som företräder Kulthammar som driver asylboendet Norrbygården i Fagersta.

Men Eyad Aweani från Syrien som bor på Norrbygården är bekymrad. Det är viktigt att alla boende får information om brandskydd och utrymningsvägar, menar han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".