Lars Andersson (S), snart före detta kommunalråd i Skinnskatteberg. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
Lars Andersson (S), snart före detta kommunalråd i Skinnskatteberg. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio

S i Skinnskatteberg lämnar makten

"Har blivit bortröstade vid två fullmäktigemöten"
4:03 min

Socialdemokraterna i Skinnskatteberg väljer nu att gå i opposition, trots att de rödgröna partierna är större än den borgerliga alliansen. Orsaken är att de borgerliga partierna fått stöd av SD i viktiga frågor.

I Skinnskattebergs kommun är de rödgröna partierna större än den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna är vågmästare.

Ledningen av kommunen kommer att överlämnas till den borgerliga alliansen från och med årsskiftet, meddelar socialdemokraten Lars Andersson idag.

Bakgrunden är att alliansen fick stöd av Sverigedemokraterna när kommunfullmäktige röstade om budgeten i måndags. Vid voteringen fick Alliansens budget 16 röster medan de rödgröna fick 15 röster.

Det är inte första gången alliansen får stöd av Sverigedemokraterna i Skinnskatteberg.

I slutet av oktober tillsatte Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna kommunfullmäktiges ordförande med stöd av SD.

Socialdemokraten Lars Andersson hade hoppats att alliansen skulle lägga ner sina röster och låta den största gruppen få ordförandeposten, men så blev det alltså inte.

Lars Andersson skriver nu på sin blogg bland annat:

"Eftersom vi rödgröna nu har förlorat omröstningen om budget 2015 och eftersom det står klart att Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna har för avsikt att styra Skinnskattebergs kommun med stöd av Sverigedemokraterna, väljer vi socialdemokrater nu att gå i opposition i samband med årsskiftet.

Vi har inte för avsikt att nominera någon kandidat till varken ordförandeposten eller vice ordförandeposten i KS i samband med att valen till KS och nämnder skall ske den 15 december. Andre vice ordförandeposten i KS torde få bli vår eftersom vi är det största oppositionspartiet.

Vi socialdemokrater har sedan valet försökt att hitta en blocköverskridande överenskommelse med Folkpartiet om hur kommunen skulle kunna styras i detta speciella läge, men det har inte varit möjligt."

De rödgröna i Skinnskatteberg har 15 mandat, alliansen 14 mandat och SD 2 mandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".