Socialkontor. Arkivfoto: Lennart Ackling/Sveriges Radio
Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio

Brist på personal hos socialtjänsten

"Läget är ju svårt"
1:21 min

Många kommuners socialtjänster har för få anställda. Det är nämligen svårt att få tag i socialsekreterare som kan handlägga barn- och ungdomsärenden.

Det här får konsekvenser både för de redan anställda och för personer som väntar på att få hjälp.

Orsaken till socialtjänsternas personalbrist är att de helt enkelt inte får tag i socialsekreterare som kan handlägga barn- och ungdomsärenden, visar en kartläggning som Sveriges Radio tagit fram.

– Läget är ju svårt på så sätt att vi inte får tag i personal. Vi har haft fyra annonser gällande barn- och ungdomshandläggare ute sedan i våras, säger Eva-Lena Odeling, ansvarig för Individ- och familjeomsorgen i Surahammar.

I Surahammar ska fyra personer jobba som socialsekreterare på barn- och ungdomssidan, men det senaste året har man inte lyckats tillsätta alla tjänsterna. Från i våras och fram till alldeles nyligen var två av fyra tjänster inte tillsatta.

Det är fler kommuner som har svårt att få tag i personal. När Sveriges Radios Kaliber skickade en enkät till landets kommuner sa hälften av de 222 som svarade att de hade vakanta tjänster bland socialsekreterare som handlägger barn- och ungdomsärenden.

I Surahammar och på andra håll är det därför extra hårt tryck på socialsekreterarna. Andra som kan bli lidande är barn, unga och familjer som behöver hjälp.

– Konsekvenserna blir ju man få jobba över i mycket större omfattning än tidigare. Och framför allt våra barn och familjer där det dröjer längre innan utredningarna blir klara, och det är ju någonting som jag absolut inte vill att det ska ske, säger Eva-Lena Odeling

Söndag den 23 november handlar Kaliber om brister inom socialtjänsten. Programmet sänds i P1 klockan 12.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".