Eva-Lena Odeling, ansvarig för individ- och familjeomsorgen i Surahammar. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Eva-Lena Odeling, ansvarig för individ- och familjeomsorgen i Surahammar. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Oro över socialtjänstens personalbrist

"Framtidsmässigt är det oro"
1:30 min

Många kommuner har svårt att hitta socionomer som kan jobba som socialsekreterare och handlägga barn- och ungdomsärenden inom socialtjänsten. Något som skapar oro.

En av kommunerna som gång på gång sökt socionomer via jobbannonser, utan att lyckas, är Surahammar. Blir det inte bättre kan det bli dystert, menar Eva-Lena Odeling, som är ansvarig för kommunens individ- och familjeomsorg.

– Framtidsmässigt är det oro. Man är orolig också för att den erfarna och kompetenta personalen som vi har idag försvinner till andra jobb för att de inte orkar med det här trycket.

Belastningen på socialsekreterarna är stor där många måste jobba mycket övertid och ta stora och svåra beslut.

När Sveriges Radios Kaliber frågar landets kommuner säger 70 procent av de 222 som svarat att det är svårt att få tag i och anställa kvalificerade socialsekreterare till barn- och ungdomsenheterna.

Nya regler från Socialstyrelsen ställer krav på socionomutbildning eller liknande, men eftersom Surahammar inte får tag i sådana personer kan en lösning bli att man anställer beteendevetare som får vidareutbilda sig under arbetets gång.

– Det kommer ju ta längre tid. Det innebär ju att det är arbetstid där arbetstagaren måste vara borta från sitt jobb för att utbilda sig, säger Eva-Lena Odeling.

Söndag den 23 november handlar Kaliber om brister inom socialtjänsten. Programmet sänds i P1 klockan 12.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".