Många väljer att ställa sin cykel vid Centralstationen i Västerås
Cyklar vid Centralstationen i Västerås. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Färre p-platser och fler cyklar i Västerås

"Nyttja marken till att bo i stället"
3:20 min

Det kan bli färre p-platser i nybyggda områden i Västerås. I stället vill kommunen satsa på cykelbanor, fler och säkrare cykelparkeringar och att fler ska kunna åka med kollektivtrafiken.

Förändringarna krävs i en stad som växer, säger Jenny Holgersson, utvecklingsstrateg inom Västerås stad.

– Västerås växer varje år varje år med över 1 500 personer och för att vi ska få plats, så behöver vi nyttja de platser och de marker som finns till att bo och leva. Bilparkeringarna tar väldigt stor plats och därför behöver vi vara smartare när vi bygger våra bilparkeringar.

– Vi behöver samla bilparkeringarna i parkeringshus eller anläggningar av något slag och därmed också satsa på cykel; att fler använder sig av cykel och gång för att ta sig till saker och ting. Då får vi också en klimatsmartare stad, säger Jenny Holgersson.

I områden utanför city har man idag 12 parkeringar per 1 000 kvadratmeter byggd yta som riktlinje.  I framtiden ska det bli 9 parkeringar på samma yta.

Men många har ju bil och vill kunna parkera den i närheten av där man bor?

– Vi tänker att även där du bor ska det kunna finnas en parkeringsanläggning i närheten. Då kan du släppa av dina varor när du har handlat och sedan köra undan bilen till parkeringsanläggningen, om vi pratar om nybyggda områden, säger Jenny Holgersson.

Men det kommer ändå att bli färre parkeringar totalt sett?

Det kommer det att bli. Men vi kan se att i dag bygger vi för mycket bilparkeringar i bostadsområden, när vi tittar på hur mycket som utnyttjas, säger Jenny Holgersson.

Västerås stads förslag om förändringar när det gäller parkeringar ska nu ut på remiss och därefter så kommer ett beslut att fattas.

Räkna alltså inte med att det finns en p-plats om du flyttar till ett nytt flerbostadshus i framtiden. Funkar strategin som det är tänkt - skulle du ställa bilen i det läget? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".