Lars Kallsäby (C) ordförande byggnadsnämnden i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Lars Kallsäby (C) ordförande byggnadsnämnden i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

1 000 nya bostäder i Västerås - varje år

"Vi måste ha in fler aktörer i hela kedjan"
5:02 min

För att råda bot på bostadsbristen i Västerås ska det byggas 1 000 nya bostäder varje år. Det meddelar den nya byggnadsnämnden i Västerås.

I går hade Västerås nya byggnadsnämnd sitt första möte. Då kom beskedet att högsta prioritet för kommunen är att bygga 1 000 nya bostäder varje år.

– Det här förutsätter att vi har bra planberedskap från kommunens sida. Att vi har detaljplaner så det finns att bygga ifrån, att vi har en process som gör att vi kan ge bygglov, säger Lars Källsäby, ny ordförande för byggnadsnämnden.

– Men det räcker inte. Sedan måste vi se till att vi har aktörer som vill bygga de här bostäderna. Vi i det nya samarbetet i Västerås välkomnar fler aktörer, ska vi lyckas med det här måste vi ha fler i hela kedjan som är beredda att ge sig in i bostadsmarknaden i Västerås. Alltifrån markägare och fastighetsägare till olika byggföretag, säger Lars Kallsäby.

Minst en tredjedel av de nya bostäderna ska vara hyresrätter. Hyresgästföreningen ser positivt på att bostadsbyggandet ökar i Västerås. Samtidigt höjer man ett varningens finger för att det som byggs idag ofta är för dyrt, och det vill man att politikerna tar med sig.

– Vi skulle gärna se att det byggs mer billiga hyresrätter för det är där efterfrågan finns, säger Mikael Dimgård på Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Går det att bygga billiga hyresrätter i dag?

Ja, finns det en vilja så finns det alltid möjligheter. Det finns sådana enkla saker som att man inte behöver ha helkaklade badrum utan man kan ha våtrumsmattor för att få ner kostnaden.

Mikael Dimgård på Hyresgästföreningen tycker att det kommunala bostadsbolaget Mimers avkastningskrav skulle kunna sänkas för att få mer pengar över till nya bostäder. Men det är Lars Kallsäby tveksam till.

– Ett företag måste ha ett visst överskott för att kunna klara framtida underhåll. För att kunna gå in i projekt måste Mimer också ha ett visst överskott, säge han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".