Lars Andersson (S) och Carina Sandor (FP) i Skinskatteberg. Foto: Sveriges Radio
Lars Andersson (S) och Carina Sandor (FP) i Skinskatteberg. Foto: Sveriges Radio

S-råd kan bli oppositionsråd i Skinnskatteberg

"En möjlighet att få driva aktiv oppositionspolitik"
1:35 min

Trots att det väntar maktskifte i Skinnskatteberg, kan kommunalrådet Lars Andersson få jobba kvar, tack vare de borgerligas beslut att inrätta ett oppositionsråd.

Socialdemokraterna i Skinnskatteberg blev ju överkörda av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, när budgeten togs i måndags.

Men den borgerliga budgeten ger faktiskt Socialdemokraternas kommunalråd Lars Andersson möjlighet att jobba kvar. Alliansen kuppade nämligen igenom en 75-procentig tjänst som oppositionsråd.

– Med tanke på det politiska läget i Skinnskatteberg, så har vår avsikt varit att, oavsett vem som skulle vinna, oppositionen ska ha möjlighet till insyn och delaktighet, säger Folkpartiets och Alliansens ledare Carina Sándor.

– Vi tror att det blir lugnast för politiken i Skinnskatteberg och det blir kommer att bli bra för medborgarna och kommunen, säger Carina Sándor.

Den borgerliga alliansen i Skinnskatteberg har länge drivit kravet om att inrätta ett oppositionsråd. Men fram till nu har det handlat om en tjänst på 20 procent.

När nu Alliansen fått vind i seglen genom stöd från vågmästarpartiet Sverigedemokraterna, så passar man på att inte bara driva igenom ett oppositionsråd, utan utökar också jobbet till 75 procent, genom att minska den ordinarie kommunalrådstjänsten.

Det heltidsjobb som kommunalråd som Socialdemokraternas Lars Andersson haft, bantas till 75 procent. Men han kan istället bli oppositionsråd på 75 procent. En möjlighet som det kan vara svårt att tacka nej till. 

– Det är ju en möjlighet att få driva en aktiv oppositionspolitik, säger Lars Andersson (S).

Hur kommer det att kännas att sitta som oppositionsråd - en tjänst som man egentligen inte tycker ska finnas?

– Vi har inte till 100 procent diskuterat det här klart än, men om nu en majoritet i fullmäktige bestämt det här, så kan man tycka att det vore konstigt att inte acceptera det.

Så det blir fortsatt rådsjobb, om än i opposition?

- Ja, vi får se, säger Lars Andersson (S) än så länge kommunalråd i Skinnskatteberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".