Foto:TT
Foto:TT

Unga tvingar varandra att stjäla eller böta

Polisen: Kommit på senare tid
1:28 min

I dag finns en brottslighet i Västmanland som inte fanns här tidigare. Det handlar om olika sorters utpressningsliknande brott bland unga, till exempel bötning.

– De kanske hotar någon, tar deras grejer, tvingar dem att göra saker som de inte vill göra, till exempel gå och baxa någonting på Ica. De säger gör det där, annars kommer vi slå dig, eller komma efter dig senare om du springer härifrån, berättar en person P4 Västmanland prata med.

Vad gör att vissa väljs ut?

– Om de ser att en person är svag eller inte har någon backup går de på den. De ser att han är rädd och inte kommer att göra någonting, kommer inte att anmäla. De flesta vågar inte anmäla.

Finns det i Västerås?

– Ja, ja, det finns i Västerås.

Det handlar om flera olika men ändå liknande brott. Till exempel att någon tvingas betala rena pengar till någon annan, tvingas stjäla något eller tvingas förvara en väska med stöldgods. 

Det kan också hända att en person som blir mobbad betalar pengar för att slippa bli plågad, men det är mer ovanligt i Västmanland säger polisen och personer vi pratat med på olika skolor. 

Enligt polisen är det här ny brottslighet som inte funnits i länet speciellt länge, och där unga tagit efter vuxna kriminella. 

– För ett antal år tillbaka fanns inte det här, utan det har kommit på den senare tiden och ligger på en jämn nivå. Den här typen av brottslighet är ju relativt ny vad det gäller vuxna i Sverige också och att man kan säga att det finns en smittningseffekt, säger Lars Jansson, chef för ungdomspolisen i Västmanland.

Hur ser du på det här fenomenet? Har du kanske erfarenheter av bötning i din närhet? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".