Bussar vid Centralstationen i Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
1 av 2
Bussar vid Centralstationen i Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Jazmin Pettersson (S) ordförande Västerås fastighetsnämnd / Foto: Marcus Carlsson SR
2 av 2
Jazmin Pettersson Socialdemokrat / Foto: Marcus Carlsson SR

Dyrare bussbiljetter i Västerås

Resenär: Ofta fullt på bussen
1:24 min

Priset för en enkelbiljett på stadsbussarna i Västerås höjs med en krona till 26 kronor nästa år, enligt ett förslag från kommunstyrelsen.

Sedan de nya busslinjerna infördes förra året reser fler med kollektivtrafiken i Västerås. På linje fyra som går mellan Brottberga och Finnslätten har trycket varit extra stort.

– Det brukar ofta vara fullt när jag åker hem från skolan så att jag får stå, säger Fanny Swanberg som ofta åker med linje fyra.

Har det hänt att bussen åker förbi hållplatsen för att det är fullt?

– Ja, det har hänt, men det är inte så ofta.

Nu vill Västerås stad sätta in fler turer på linje fyra och finansiera det genom att höja priserna. Förutom prisökningen på enkelbiljetter är förslaget till fullmäktige att ett fyrtioresorskort ska bli trettio kronor dyrare. Biljettpriserna för unga och pensionärer förändras inte.

För Jazmin Pettersson Socialdemokrat och ordförande i tekniska nämnden, var det inte aktuellt att införa fler turer utan att höja priserna.

– Vi kan inte subventionera allt. Någonstans måste man också kunna höja priset när det behövs, och en taxehöjning gör man bara när det behövs, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".