Bäckegruvan i Riddarhyttan / Foto: Inga Korsbäck SR
1 av 2
Bäckegruvan i Riddarhyttan / Foto: Inga Korsbäck SR
Skylt till Bäckegruvan. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 2
Skylt till Bäckegruvan. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Höga halter av arsenik efter gruvbrytning

Undersökningar vid Bäckegruvan i Riddarhyttan visar på höga halter av arsenik. Det är Statens geotekniska institut som på uppdrag av länsstyrelsen undersökt området kring Nedre Skärsjön.

Ann-Charlotte Duvkär, enhetschef på länsstyrelsen, säger att fördjupade undersökningar ska göras för att få en mer heltäckande bild av föroreningarna, där bland annat arsenik har hittats.

Boende ska även informeras och skyltar som förklarar riskerna för hälsa och miljö ska sättas upp. Information om undersökningen finns också på länsstyrelsens hemsida.

Det är rester från flera hundra år av gruvbrytning i området som orsakat föroreningarna i delar av området kring Nedre Skärsjön.

När det gäller dricksvattnet i området så har undersökningar inte visat på några hälsofarliga halter av metaller. Men det är oklart om alla hushåll i området med enskilda brunnar, verkligen undersökt sitt dricksvatten.

Det gamla gruvområdet hör också till ett av de mest förorenade i Västmanland enligt länsstyrelsens kartläggning av förorenade områden i länet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".