Juha rundgren (V). Foto Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Juha Rundgren (V). / Foto Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Landstingsråd försvarar journaler på nätet

"Problematiken fanns även på pappersjournalernas tid"
2:26 min

En läkare har kritiserat landstingets planer på att införa journaler på nätet, Men landstingsrådet Juha Rundgren pekar på goda resultat i Uppsala läns landsting.

Som vi berättat tidigare har överläkaren Kaj Wedenberg på Kvinnokliniken i Västerås - i en debattartikel i Dagens Medicin - protesterat mot att landstinget är på väg att införa journaler på nätet.

Det kan få förödande konsekvenser för kvinnor som blir kontrollerade av anhöriga, menar han.

Men landstingsrådet Juha Rundgren, Vänsterpartiet, försvarar planerna på införandet:

– Den här problematiken fanns även på pappersjournalernas tid, så på det viset är det ingen skillnad. Och nu har ju Uppsala läns landsting haft digital åtkomst av journaler under två års tid och de säger att de inte sett sådana här missföhållanden. Och en kvinnoorganisation i Uppsala bekräftar detta och säger att det verkar vara bättre med digital åtkomst i stället för pappersjournal, säger Juha Rundgren.

På vilket sätt kan det vara bättre, menar de?

– Den här kvinnoorganisationen säger att risken var större på pappersjournalernas tid att de hamnar i orätta händer, och även vårdpersonal kunde komma åt på ett annat sätt. Nu lämnar man ju spår efter sig och åker dit om man gör det.

– Men det finns möjligheter i det här systemet att spärra av och säga ifrån, säger han.

Överläkaren Kaj Wedenberg menar att det kan vara en signal om att det är något man försöker dölja om man till exempel har en man som kontrollerar en, att det inte hjälper:

– Jo, det är klart att risken finns. Men i Uppsala säger både landstinget och den här rikstäckande kvinnoorganisationen att de inte alls fått den typer av effekter, säger landstingsrådet Juha Rundgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".