Anna Magnusson, elevstödssamordnare i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Anna Magnusson, elevstödssamordnare i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Nya ungdomsbrott förvånar inte

"Tuffare klimat för unga idag"
1:37 min

Det är inte så konstigt att nya sorters brott bland unga, som bötning, har fått fäste i Västmanland. Det menar en elevstödssamordnare P4 Västmanland har pratat med.

– När jag var ung fanns ju inte det här. Men då fanns inte mobiltelefoner, datorer, ipads eller sådana saker heller, säger Anna Magnusson, elevstödssamordnare i Västerås och har jobbat med ungdomar i 25 år.

– Säg någon unge idag som inte har en ordentlig telefon som kostar litegrann.

– Det här är marknaden för dem som kanske inte lyckas lika bra. Antingen tar man det direkt eller så hotar man sig till det, för man vet att det lyckas, säger Anna Magnusson. 

Första gången Brottsförebyggande rådet hörde talas om bötning bland unga var 2008, då främst i Göteborg. Sedan dess har det spridit sig och fått fäste i bland annat Västmanland. 

Bötning är ett av namnen som används, fast det handlar om fler olika men ändå liknande typer av brott. Det kan vara att någon tvingas betala rena pengar till någon annan, tvingas stjäla något eller tvingas förvara en väska med stöldgods. 

Men att komma dragandes med att det var bättre förr, det håller inte menar Anna Magnusson: 

– Barn föds inte onda utan det är samhället som tillverkar det åt dem. Jag köper inte det där att det blir värre och värre för att det är ungar. 

– Däremot tror jag att det är tuffare klimat för unga idag med så många saker som tillkommer. Som datorer, telefoner, vi pratar om unga som inte kommer ut i arbetslivet ordentligt, unga som bor längre hemma på grund av ekonomiska skäl.

– Vi pratar om föräldrar som blir arbetslösa. Vi pratar om så många saker som påverkar våra barn idag, säger Anna Magnusson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".