Älg på åker. Arkivbild Marcus Frånberg/Sveriges Radio. Infälld bild på Leif Fornstock som visar upp ett bouleklot. Foto: Privat. Montage/Sveriges Radio.
Älgarna får se upp när Leif Fornstedt kastar bouleklot. Montage: Sveriges Radio.

Leif fällde älg med bouleklot

"Det var en olyckshändelse"
2:40 min

Leif Fornstedt i Råstock skulle bara mota bort äppeltjuven på tomten - men råkade fälla älgen med ett bouleklot. Nu är han kritisk till att boende lockar till sig älgar genom att mata dem.

Tidningen Jakt och Jägare fick redan i somras nys om jägaren Leif i Råstock sydost om Västerås som fällt en älg på ett besynnerligt sätt - men trodde först inte på storyn.

– Det var älgar som var inne på tomten och betade på äppelträden. Jag skulle mota bort dem. När jag sprang och skulle mota bort älgkon från trädet längst ner på tomten gick hon till anfall. Det enda jag hade i närheten var ett bouleklot. Så jag tog upp det fort och kastade mot älgen och sprang, berättar Leif Fornstedt för P4 Västmanland.

– Den träffade så olyckligt så älgen ramlade ihop och dog. Det var en olyckshändelse. Man tycker ju synd om kalvarna som blir kvar. Det är inte så här man vill jaga älg, säger Leif Fornstedt.

Leifs hustru stod på terassen och såg alltihop, hur älgen träffades och föll omkull. Hon tror att den kan ha slagit huvudet i en sten. Först trodde de att älgen bara svimmat av.

Vad tänkte du när älgen kom emot dig?

– Bara att man ska springa så fort som möjligt. Om man kastar någonting i närheten av älgen så brukar de sparka på det i stället för att attackera en, och det var min tanke.

I efterhand är Leif kritisk till att boende i området lockar till sig älgar genom att mata dem.

– Man har matat älgarna här nere på området, man sitter på sina terasser och tittar på dem och matar med pellets och äpplen. De blir ju tama till slut, vi har ju problem med tama älgar här nere, säger Leif Fornstedt.

– När älgar blir tama ringer man till polien och anmäler att älgar går till anfall också blir jag kontaktad och får lov att skjuta bort dem. Och det är inte roligt att hålla på med, fortsätter han.

Hur kommer du att tänka framöver när det kommer älgar på tomten?

– Jag kommer i alla fall att gömma undan alla bouleklot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".