Kortspel på internet
Spel på internet är en orsak till spelberoende hos många unga.

Unga spelmissbrukare i Västerås ska få bättre stöd

Stödet till de unga spelmissbrukarna i Västerås ska bli bättre. Idag finns det nämligen brister i stödet, enligt stadens revisorer.

– I och med att vi tar upp frågan och undersöker hur det ser ut har vi all möjlighet att bli bättre än i dag, säger Ann-Louise Molin-Östling (S), ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås.

En orsak till att Västerås ligger efter är att det är ett relativt nytt problem och att myndighetssverige inte har hunnit med.

Till exempel är det först i år som spelberoende finns med i en anvisning för läkare som behandlar beroende. Under 2015 väntas Socialstyrelsen ta fram riktlinjer för behandling.

– Det finns stöd inom missbruksenheten. Det är mer riktat till vuxna, men jag tänker att man kan fånga upp unga där, säger Ann-Louise Molin-Östling. 

Västerås stad har redan börjat utreda frågan. Tjänstemän tittar på frågan och ska lämna ett förslag till nämnden i februari nästa år.

Innan dess är det för tidigt att säga vilka åtgärder kommunen kan vidta. Mer personal är förstås en möjlig åtgärd. 

– Vår personal på missbruksenheten är utbildad för att kunna se även den här missbruksgruppen, men det är mycket möjligt att vi behöver göra det, säger Ann-Louise Molin-Östling till P4 Västmanland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".