Lars Andersson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Socialdemokraten Lars Andersson i Skinnskatteberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

S i Skinnskatteberg väljer bort oppositionsrådspost

"Ett förslag som kom vid sittande bord"
3:48 min

Socialdemokraterna i Skinnskatteberg tackar nej till erbjudandet om att få tillsätta platsen som oppositionsråd.

Förslaget om att minska den ordinarie kommunalrådstjänsten till 75 procent och tillsätta ett oppositionsråd på 75 procent presenterades av den borgerliga alliansen vid senaste fullmäktigemötet. 

– Det här var en idé som vi inte hört något om. Varken budgetberedningen, ledningsutskottet  eller kommunstyrelsen hade haft det på sin agenda. Det här var ju något helt nytt i samband med fullmäktige och det är ju mycket märkligt, säger socialdemokratiska kommunalrådet Lars Andersson.

De borgerliga partierna drev genom sin budget, med stöd av Sverigedemokraterna, något som fick Lars Andersson att avisera sin avgång. Efter årsskiftet går Socialdemokraterna i Skinnskatteberg i opposition och lämnar över styret till den borgerliga alliansen. .

Tackade ni nej bara för att ni inte hade pratat om det innan?

– Vi hade ju en budget där vi ville föra tillbaka pengar till äldreomsorgen, som vi i budgetberedningen tidigare hade planerat ta bort. Men när det sedan gick ihop så tyckte vi det var viktigt att föra tillbaka pengar till äldreomsorgen. 

– Men alliansen vill tillsätta ett oppositionsråd på så pas hög grad som 75 procent, och det tycker vi är fel, säger Lars Andersson (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".