Valbone Zyla. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio
Valbone Zyla, enhetschef på Klockarkärlekens gruppboende. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Olåsta dörrar på demensboende

"Äntligen är man frigiven"
1:27 min

Nu är dörrarna inte längre låsta på Klockarkärlekens demensboende i Västerås. I stället har man uppsikt över de boende med teknikens hjälp och bärbara larm.

Enhetschefen Valbone Zyla säger att den nya tekniken är bra både för de som bor på demensboendet och för personalen:

– Jag är jättenöjd och personalen är jättenöjd. Det finns personal som faktriskt också har sagt: "Äntligen är man frigiven!"

– Den stängda dörren känns ibland som att man har suttit inne, inlåst.

För de dementa också?

– För dementa, men framför allt för personalen, att man inte har kunnat se och kommunicera med varandra mellan avdelningarna, säger Valbone Zyla til P4 Västmanland.

Tekniken, som är ett pilotprojekt inom Västerås stad, är väldigt individanpassad.

Om en person lider av kraftig demens är tekniken inställd på mer skydd, och larmar exempelvis om han eller hon lämnar huset.

Men det finns också friskare personer:

– Vi har ju kunder som kan röra sig och gå på stan själva, de behöver inte den här typen av larm. Men vi har också kunder som inte hittar tillbaka, och det är dem vi ska kunna stödja och hjälpa, säger Valbone Zyla.

Det är också på gång att man ska koppla in olika tv-skärmar i korridorerna, och när exempelvis Beatles-intresserade Kalle knatar förbi en tv-skärm med sin larmenhet så spelas Beatles från skärmens högtalare.

– Tekniken känner av att det är Kalle och då spelas det Beatles-musik, så får han en egen stund just där och då!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".